full screen background image
Home > Saveti > Prednosti četinara gajenih u saksijama

PREDNOSTI ČETINARA GAJENIH U SAKSIJAMATRADICIONALNA HORTIKULTURA

Četinari u saksijama

Polja mladih četinara u saksijama

Tradicionalni način uzgajanja biljaka podrazumeva sađenje mladih biljaka u zemlju, neposredno nakon njihove proizvodnje, te njihovo dalje negovanje u zemlji sve do trenutka prodaje. Tokom ovog perioda gajenja biljka bi obično bila tretirana na različite načine kako bi se postigla što kvalitetnija sadnica. Ipak, kupovina ovakve sadnice uvek podrazumeva određene rizike po kupca. Pravilo "što mlađa/manja biljka - to je sigurniji prijem" postalo je opšte prihvaćeno. A sam period sadnje je uslovljen vegetacionim ciklusom sadnice. Naime, presađivanje je moguće samo u periodima mirovanja vegetacije (od kraja septembra do početka maja). Sve veći zahtevi hortikulturne prakse, ali i samih kupaca, uslovljavali su pomeranje ovih granica, te je vremenom period sigurne sadnje produžen i na ceo septembar i maj. Ovo je, naravno, donekle povećalo rizike sađenja, ali su oni u uslovima kvalitetne nege sadnica značajno smanjeni. Problemi koji tradicionalna hortikultura nije mogla da reši mučili su pejzažne arhitekte vekovima: kako urediti vrt tokom letnjeg perioda, kada se u vrtu provodi najviše vremena i kako postupati sa odraslim, razvijenim biljkama prilikom sadnje (presađivanja). Želje vlasnika vrtova da im se biljke posade tokom leta često su morale biti odbijene, a kada nisu - posledice na biljkama su obično bile vidljive već u narednim mesecima. Sa druge strane, biljkama je od sadnje neretko potrebno i više od pet godina da dostignu željenu veličinu i izgled, pa su zahtevi kupaca vremenom rasli i u tom smeru. Ipak, tradicionalna hortikultura na narasle zahteve vremena nije imala spreman odgovor.

SAĐENJE ČETINARA

Kod nekih vrsta biljaka navedeno pravilo je postalo zakon. Listopadne biljke je moguće saditi samo kada im opadne lišće. Četinari, sa druge strane, nemaju tako očigledan pokazatelj ulaska u period mirovanja, a i sam vegetacioni ciklus im se u mnogome razlikuje od ostalih biljaka. Četinari, naime, gotovo nikad ne miruju u celosti. Njihovi životni procesi najdirektnije su vezani za spoljašnje uslove: temperaturu, svetlost, hranu i vlagu. U godinama bez naglih promena godišnjih doba i bez oštrih zima - četinari gotovo da ne prestaju sa rastom. Pitanje "šta osigurava sigurno presađivanje četinara", postalo je osnovnim pitanem ove struke. Ključnu ulogu u sađenju četinara igra njegovo vitalno stanje. Zato, kada poželite da posadite neki od predivnih varijeteta treba obratiti pažnju na osnovni preduslov za uspešan prijem i rast vaše biljke. Naime, od toga u kakvom je stanju korenov sistem, zavisiće i dalji uspeh u gajenju vašeg biljnog ljubimca. Pošto je koren osnovni vegetativni organ kojim se biljka ne samo prićvršćuje za tlo, već iz njega upija i hranu i vodu, a time i celokupan život, preduslov zdravlja biljke je da korenova bala nije oštećena.

ČETINARI SA BUSENOM

Četinari u saksijama

Saksijska proizvodnja biljaka trajno je promenila rasadničarski posao

Vađenje biljaka iz zemlje uvek podrazumeva presecanje perifernog dela korenovog sistema, pa je gotovo nemoguće izvaditi četinar bez oštećenja korenovog sistema. Naravno, ukoliko se busen izvadi pažljivo i u odgovarajućoj veličini i ukoliko je biljka izvađena za vreme mirovanja (u sezoni sadnje), te ukoliko joj se pruži korektna nega u naredne dve godine, rizici su smanjeni na minimum i biljka neće biti ugrožena. Ipak, ako su nepažljivim vađenjem pokidani rizodermisi (površinski sloj mladih, vršnih delova korena), ako busen nije adekvatne velicine u odnosu na starost biljke, ili ako je koren zasušen, onda je i prijem tih biljaka ugrožen. Iz tih razloga najsigurnije je da biljke gajene u zemlji uvek kupujete direktno od proizvođača, te da insistirate da one budu izvađene iz zemlje neposredno pred sadnju. Što manje vremena prođe između vađenja biljke i njenog sađenja u vašem placu - to je prijem sigurniji. Kupovinu izvađenih četinara, sa busenom, na sajmovima i pijacama iz tog razloga treba izbegavati, jer koren prilikom transporta može biti oštećen, takve biljke često predugo stoje izvađene, a i samo vitalno stanje tih četinara je teško utvrditi (četinari veoma sporo menjaju boju, pa mali broj ljudi može na vreme da primeti da je biljka počela sa sušenjem).

ČETINARI U SAKSIJAMA

Svi nabrojani problemi sa kojima se hortikultura suočavala vekovima uspešno su prevaziđeni saksijskom proizvodnjom biljaka. Pomerajući granice dotadašnje hortikulture, razbijajući predrasude i donoseći niz novih, do tada teško zamislivih mogućnosti - saksijska proizvodnja zaista predstavlja revoluciju u hortikulturi. Iako je veći deo tržišta četinara i lišćara još uvek čine biljke gajene u zemlji, saksijska proizvodnja polako zauzima svoje mesto na tržištu. Savremena veštačka đubriva sa kontrolisanim i odloženim ispuštanjem hranljivih materija omogućila su konstantnu i kvalitetnu prehranu biljaka tokom cele godine, što je kod biljaka u saksijama izuzetno značajno.

SAĐENJE ČETINARA IZ SAKSIJA NE OŠTEĆUJE KOREN

Osnovna prednost kod tih biljaka ogleda se u tome što prilikom sadnje (presađivanja) nema oštećenja korenovog sistema. Biljka se pažljivo izvadi iz saksije i zasadni na zamišljeno mesto. Dakle, svi korenovi završetci i korenske dlake ostaju očuvane i protok vode i hrane se nesmetano nastavlja i u novoj sredini. Biljci je svejedno da li živi u svom ranijem sudu ili u okruženju u koje je vi posadite. Zato je sadnja billjaka iz saksija moguća po svim vremenskim uslovima, izuzev jako niskih temperatura kada je zemlja zaleđena. Ova osobina omogućava sigurno sađenje čak i tokom letnjih meseci, što je skoro nezamislivo kada su biljke sa busenom u pitanju. Sa druge strane, upravo iz ovog razloga tek sa saksijskom proizvodnjom moguće je sigurno presađivati i odrasle, velike četinare. Više ne morate čekati da biljke porastu da biste uživali u vašem vrtu, ili se nervirati zašto vam se deo sadnica koje ste skupo platili osušio - četinari u saksijama se podjednako dobro primaju bez obzira na veličinu i period godine.

ČETINARI U SAKSIJAMA NE STAJU SA RASTOM NAKON SAĐENJA

Četinari u saksijama

Odrasli četinari u saksijama su sigurni za sađenje

Još jedna, izuzetno bitna prednost je u tome što su biljke gajene u saksijama generalno u boljoj kondiciji, posađene su u kvalitetne smeše, nahranjene vrhunskim đubrivima, neretko i godinu dana unapred, i kao takve su odnegovane i spremne da odmah nakon presadjivanja nastave svoj razvojni put. U slučajevima kada je četinar gajen od samog starta u uslovima saksijske proizvodnje, njegov korenov sistem je usled mehaničkih svojstava smeše u kojoj je gajen i upotrebom đubriva sa kontrolisanim razlaganjem izuzetno razvijen, tako da mnogo bolje podnosi sve atmosferske promene. Biljka vađena iz zemlje (sa busenom) često je prinuđena da "odboluje" jedan vremenski period dok se korenov sistem ne obnovi, tj. dok se ponovo ne izgrade korenove dlačice preko kojim je u stanju da prima hranu i vodu. Ako se to "bolovanje" dešava u mesecima kada je vegetacija najbujnija (juli i avgust) onda je biljka u velikom problemu i treba joj mnogostruko više pažnje nego onoj koja je gajena u kontejneru ili saksiji. Istraživanja su pokazala da u istom vremenskom periodu koji je biljkama sa busenom potreban za adaptaciju, biljke gajene u saksijama porastu i do 40cm. To praktično znači da bolje kupiti manju biljku u saksiji nego veću iz zemlje, jer je velika šansa da će je u narednih godinu dana prevazići po veličini!

ČETINARI U SAKSIJAMA SU MOBILNI I NE MORAJU ODMAH DA SE SADE

Kada kupite četinar u saksiji Vi ga možete bezbedno transportovati danima, pod uslovom da održavate dovoljnu vlagu zemlje u saksijama. To u isto vreme znači da je kupovina saksijskih četinara na sajmovima, pijacama ili u cvećarama potpuno bezbedno, ako je biljka odgovarajuće negovana do tog trenutka. Kada ih donesete kući niste primorani da ih posadite u što kraćem roku, oni kod vas mogu ostati i po nekoliko meseci u istim saksijama u kojima su kupljeni, uz redovno zalivanje. Četinar u saksiji čak ne morate ni presaditi tokom iste godine, dovoljno je da ga spustite sa sve saksijom u ukrasnu saksiju ili uložak i oni tu mogu ostati sve dok im ne istekne đubrivo kada je potreno da se ponovo nahrane ili presade u veću posudu/zemlju. Sve to donosi jedan novi nivo komfora koji je do sada bio nezamisliv.

RASADNIK ČETINARA JALOVIK

Naš rasadnik se u poslednjih 10 godina sve više okreće ka saksijskoj proizvodnji četinara, upravo iz gore navedenih razloga. Gajimo preko 100 vrsta četinara u saksijama u različitim veličinama. Poslednjih par godina naročito se fokusiramo na gajenje odraslih četinara u velikim sudovima. Želimo da postavimo standarde u ovom području i da omogućimo svim ljubiteljima četinara da dobiju najkvalitetnije sadnice onda kada oni to žele. U situacijama kada je potrebno da se neka površina brzo hortikulturno uredi i da se ne čeka par godina da biljke postignu svoju idealnu veličinu (otvaranje poslovnih objekata, uređivanje dvorišta, itd.) biljke u velikim saksijama nemaju alternativu. Sve četinare u saksijama presađujemo minimum jednom u 12 meseci, a za njih koristimo najmodernija đubriva sa kontrolisanim i ravnomernim rastapanjem i do 14 meseci. Ovo znači da svaki saksijski četinar kupljen kod nas u sebi poseduje prehranu za par meseci unapred, što našim biljkama omogućava da odmah nakon sadnje krenu sa rastom. To je razlog zadovoljstva mnogobrojnih kupaca koji nam se redovono vraćaju da izaberu još neki ukras za njihov vrt.


Pogledajte našu ponudu četinara u saksijama.

Podelite ovaj članak sa prijateljima: